Heeft u een vraag over dit leerpad?

Wij geven u graag persoonlijk advies. Neem vrijblijvend contact met ons.

Aanbevolen basistrainingen

Voor de rol van docent in het voortgezet onderwijs raden wij u aan de volgende trainingen te volgen.

Introductie ArcGIS voor op School

ArcGIS Online is het online GIS-programma van Esri waarmee u data kunt zoeken, verzamelen en toevoegen en waarmee u vervolgens deze data kunt visualiseren, analyseren en presenteren. In deze cursus is er aandacht voor de techniek, maar ook voor de didactiek en de praktische aspecten van het integreren van ArcGIS Online in uw onderwijs.

Inhoud
De cursus bestaat uit praktische opdrachten waarmee u het gebruik van ArcGIS Online binnen uw onderwijs eigen maakt. De cursus start met de achtergrond van wat een Geografisch Informatie Systeem (GIS) is en waar en voor welke functies een GIS gebruikt wordt.

Deze kennis van een GIS wordt verder uitgebouwd in verschillende, op het onderwijs gerichte, opdrachten. In deze praktische opdrachten maakt u zelf kaarten op basis van CBS-gegevens of andere geprepareerde gegevens, of op basis van gegevens die u met uw smartphone in het veld heeft verzameld.

De cyclus die u hierbij doorloopt bestaat uit:

 • Data verzamelen / zoeken en data toevoegen
 • Visualiseren en analyseren (een online kaart maken)
 • Presenteren (een WebGIS-app / StoryMap maken)

Leerdoelen
Na deze workshop kunt u:

 • Beschrijven hoe GIS in verschillende organisaties gebruikt wordt
 • Snel en eenvoudig online kaarten en WebGIS-apps maken op basis van CBS data of andere geprepareerde data, of op basis van zelf verzamelde gegevens.
 • Het ArcGIS Online portaal verder inrichten, zodat u praktische opdrachten op kunt zetten voor uw studenten en/of leerlingen
 • Digitaal veldwerk organiseren en de verzamelde data visualiseren en delen met uw leerlingen, collega’s en andere geïnteresseerden

Indien het past in het interactieve programma dan is er aandacht voor:

 • Live veldwerkresultaten visualiseren in een dashboard
 • Geografische analyses doen in ArcGIS Online
Bekijk training

Verdieping ArcGIS voor op School

De training bestaat uit theorie en praktische opdrachten waarmee u het gevorderd gebruik van ArcGIS Online binnen uw onderwijs eigen maakt. De cursus start met het bespreken van theorie over geodata. Er wordt ingegaan op verschillende veldtypes en de relatie tussen veldtypes en visualisatie- en analysemogelijkheden. Dit wordt vervolgens toegepast in verschillende opdrachten die ook in de klas te gebruiken zijn en/of waarmee inspiratie opgedaan kan worden om opdrachten te ontwerpen die in uw onderwijs te gebruiken zijn.

In de tweede helft van de training staat het voorbereiden, uitvoeren en presenteren van resultaten van veldwerk centraal. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Survey123 en/of ArcGIS Collector als veldwerkapplicaties. De resultaten worden naar keuze gevisualiseerd in een dashboard en/of StoryMap.

Tenslotte wordt er aandacht besteed aan analyses in ArcGIS Online. Daarbij wordt het geografische onderzoeksproces doorlopen en verschillende bijbehorende opdrachten doorlopen.

Na deze workshop:

 • kunt u verschillende veldtypes beschrijven.
 • kent u de samenhang tussen veldtypes en symbologie- en analysemogelijkheden.
 • kunt u de data in uw kaart op een juiste manier visualiseren.
 • kunt u met Survey123 en/of ArcGIS Collector veldwerk uitvoeren en de verzamelde gegevens (in de klas) analyseren.
 • kunt u met ArcGIS Dashboards de resultaten van veldwerk presenteren.
 • kunt u analyses gebruiken om meer geografische vraagstukken op te lossen.
Bekijk training

Neem contact op

Heeft u niet zoveel met formulieren? U kan ook via onderstaande manieren contact met ons opnemen.

E-mail ons

opleidingen@esri.nl

Bel ons

+31 (0)10 217 07 30